Meteen naar de inhoud

Wat zijn Opstellingen?

Wat is een opstelling?
Als mens maak je deel uit  van verschillende systemen. Zo maak je deel uit van jouw familiesysteem en ook van de organisatie waarin jij bijvoorbeeld werkt of sport. Iedereen heeft zijn eigen plek in het systeem en er is sprake van een ordening. Het op een diep niveau leren kennen van jouw eigen plek, de plek van anderen en de acceptatie hiervan, kan tot veel inzicht en verandering leiden.

Een opstelling biedt de mogelijkheid om aan de hand van jouw vraag dieper in je familiesysteem of naar de organisatie te kijken. Zo kun je  inzicht krijgen in de mogelijk verstoorde structuur . Oplossingen worden mogelijk als de verstoorde structuur eenmaal zichtbaar is. Energie kan weer stromen. Je komt meer in je kracht en kan op een meer positieve manier in je relatie,  gezin,  familie, organisatie of andere groep functioneren.

Hoe verloopt een opstelling?
Je kunt in een opstelling deelnemen als vragensteller of als representant/toeschouwer. De begeleider start met een kort gesprek met de vragensteller en zal dan aangeven wat er wordt opgesteld. Meestal zijn dit personen uit familie of werk. Het kunnen echter ook ‘dingen of thema’s’ zijn die worden opgesteld. Een aantal mensen uit de groep zal worden gevraagd om de rol van representant op zich te nemen. De vragensteller geeft deze representanten vervolgens een plek geven in de ruimte. Als je wordt gekozen als representant merk je vanzelf wat je hebt te doen. Daar hoef je zelf niets voor te verzinnen, het gebeurt vanzelf. De begeleider begeleidt de opstelling daarna verder en de opstelling kan zich ontvouwen.

Wat voor soort vragen passen bij een Opstelling?
Vragen over zingeving, relaties, werk en gezondheid zijn vaak prima als opstellingsvraag. Hieronder vind je wat voorbeelden van vragen die we regelmatig langs zien komen:

  • Hoe kan ik de relatie met een familielid, partner of collega verbeteren?
  • Waarom stel ik iets steeds maar weer uit?
  • Ik ben altijd maar aan het zorgen voor anderen en vergeet mezelf.
  • Waarom durf ik me niet te uiten of mezelf te laten zien?
  • Wat willen mijn lichamelijke klachten me vertellen?
  • Hoe kom ik af van mijn bindingsangst of verlatingsangst?
  • Ik voel me altijd heel verantwoordelijk. Hoe kan ik hier anders mee om leren gaan?
  • Hoe vind ik meer rust in mezelf?
  • Wat is er voor nodig om in mijn kracht te gaan staan?
  • Hoe vind ik een baan, die echt bij me past?

Wat brengt een Opstelling?
Een Opstelling geeft inzicht en helderheid. Afhankelijk van je vraag voelt het vaak aan alsof er een last van je schouders valt, het geeft rust. “Dingen” vallen op hun plek. Het gaat weer stromen.

Interesse? Voor het huidige aanbod aan opstellingen, klik hier.